U bent hier: Den Helder

Den Helder, verrassend en veelzijdig.


De hoogste gietijzeren vuurtoren van Europa vind je in Huisduinen, een dorp ten westen van Den Helder. Vanaf de dijk en duinen heeft u een prachtig uitzicht over het strand en Natuurreservaat De Donkere Duinen. U kunt vanaf de dijk Texel zien liggen. Huisduinen is vooral bekend om Fort Kijkduin. In dit fort ontdek je de geschiedenis van de oorlog en voel je je als een vis in het water in het Noordzeeaquarium. In de twaalf meter lange tunnel door het aquarium grijnzen de vissen je vanachter het glas tegemoet. Je mag zelfs de roggen aaien.
Nog meer vergezichten in Den Helder worden misschien wel het best verwoord door voormalig stadsdichter Joop Leibbrand:


Het mooiste van Den Helder

 

Het mooiste van Den Helder
is het kerkje van Den Hoorn

als je in het late ochtendlicht
alleen staat op de dijk

en vanaf deze overkant
de zee voorzichtig deint

naar het nabije land dat over
verre horizon getild zal wijken. 

Het is daar dezelfde hemel niet

die je hier ziet.

 

 

 

Fort Kijkduin | avac.nl

 

 

 

 

Den Helder, een oase van rust en schone stranden.

Veel mensen kennen Den Helder als 'opstapplaats' onderweg naar Texel. De stad en haar omgeving bieden echter zo veel meer. Allereerst is Den Helder de thuishaven voor de Marine, de offshore en de visserij. Daarnaast kent Den Helder een prachtige natuur. Wij noemen de dijk, de duinen, en de schone stranden, maar ook de grafelijkheidsduinen en Mariëndal zijn fantastische wandelgebieden. De lucht is hier nog schoon, fileproblemen zijn er niet en de huizenprijzen, ook in de recreatieve sector zijn zeer betaalbaar. Investeren in deze omgeving is wat dat betreft investeren in uzelf.
​Den Helder wordt aan twee kanten omgeven door water: De Noordzee en de Waddenzee. Dit nautisch karakter vindt u ook terug in de stad die gedomineerd wordt door de Rijkswerf 'Willemsoord'. Industrieel erfgoed van allure met het marinemuseum, het "Dorus Rijkers"  reddingsmuseum en diverse gezellige restaurants en bars. Willemsoord is regelmatig het toneel van nautische activiteiten. Zo staat voor juni 2017 het evenement Sail op de agenda. Liefhebbers van tweemasters, windjammers, botters en tjalken komen hier volop aan hun trekken. Bekijk hier de agenda van dit groots opgezette evenement.

 

Den Helder en haar musea.

Den Helder wordt ook wel eens Windy City genoemd en toegegeven het kan hier ook flink stormen. Op dat soort dagen is het een uitkomst om een museum te bezoeken. Hieronder vindt u de links naar de meest bezochte en leukste musea.

Fort Kijkduin >>
Marinemuseum >>
Nationaal Reddingmuseum >>
Rob Scholte (museum in het oude postkantoor|) >>


​Bezoekt u Den Helder breng dan ook een bezoek aan 'De Nollen'. Een 'binnen duingebied' met tientallen sculpturen van de wereldberoemde kunstenaar R. van de Wint.

 

 

De Nollen Den Helder | avac.nl


 

Den Helder heeft de Lange Jaap.


Met een hoogte van 63,45 meter is Lange Jaap de hoogste gietijzeren toren van Europa. De bouw van de toren is begonnen in 1877 en het licht kon op 1 april 1878 ontstoken worden. De zestienzijdige toren is geheel opgetrokken uit gietijzeren platen met een opstaande rand die aan elkaar geschroefd zijn waardoor de vuurtoren erg zwaar is (506.100 kg gietijzer). De ontwerper van de vuurtoren was Quirinus Harder, voormalig hoofdconstructeur van de bouwkundige dienst van het loodswezen. Het broodjeaapverhaal gaat dat Lange Jaap op een stapel koeienhuiden staat, hetgeen zou verklaren waarom de top van de toren bij storm ongeveer een meter heen en weer beweegt.

 

 

Vuurtoren Lange Jaap Den Helder | avac.nl

 


 

​Eten en drinken in Den Helder

​Bij eten in Den Helder denk je aan verse vis; direct van de aflslag. Verser kan het haast niet! In de diverse restaurantjes in het centrum van Den Helder treft u verse vis (sliptong) op het menu. Op dijk kunt u overigens ook uitstekend eten. Er zijn maar liefst vier locaties met uitzicht op zee; Veerhuys Landsend, Het Beatrix Hotel,Nogal Wiedus en Storm aan Zee. Ook op de diverse braderien en de zomerse Juttersmarkt tref je altijd wel een viskar aan met de heerlijkste verse vis. Een speciaal Helders drankje is het 'Juttertje'; een kruidenbitter die door de redders werd gedronken als ze doornat en koud terug keerden van zee. Een kruikje 'Juttertje' doet het altijd goed als souveniertje!

Bekijk hier onze vakantiehuizen in Den Helder

 

 

Tulpenveld bij Den Helder | avac.nl