Ontdek...

countryimage_164_algemeen12-310x300.jpg
U bent hier: Vakantiehuizen » Duitsland » Harz » 

Zoek criteria

De Harz heet u "Härzlich" Willkommen!

De Harz is het noordelijkst gelegen middelgebergte van Duitsland. Het is eigenlijk één groot groen natuurpark, gelegen op ongeveer 400 km oostelijk van Utrecht. Uitgestrekte bossen, toppen die tot over de 1000m reiken en gelardeerd met sfeervolle stadjes en dorpjes biedt dit gebied vier jaargetijden per jaar veel afwisseling voor de vakantieganger.

De Harz is getekend door de geschiedenis. Tot 1989 bestond er nog een West- en een Oost- Duitsland. De grens tussen deze beide landen liep dwars door de Harz heen en verdeelde dit gebied in twee delen. Het deel wat bij het oosten hoorde, werd lange tijd alleen bezocht door de mensen die daar mochten komen. Het grensgebied was immers verboden voor de “gewone “ burger.  Een deel van de grens liep vroeger langs en over de Brocken, het hoogst gelegen deel van de Harz. Omdat het zo hoog ligt, 1100 m., was dit gebied ook van militair belang. De voormalige DDR had hier dan ook diverse afluisterposten geplaatst vanwaar de vijand in het westen bespioneerd kon worden. Tegenwoordig kunt u gewoon dit gebied bezoeken. U kunt met een treintje de berg op en boven aangekomen zijn er nog restanten te zien uit deze spannende tijd. Overigens is het uitzicht ook de moeite van de treinrit waard!

Door de Harz heen vindt u nog veel meer herinneringen aan deze tijd. Om een historisch overzicht te krijgen is het aan te raden om het “Grenzlandmuseum “ in Tettenborn bij Bad Sachsa te bezoeken.  

 

 

 

Natuurschoon 

Naast de culturele rijkdom van de Harz, is deze regio ook gezegend met overweldigend natuurschoon. Niet voor niets is bijn de hele Harz tot beschermd natuurgebied (Naturpark Harz) uitgeroepen. De bergen, de meren, de bossen en de prachtige verstilde dorpen vomen een afwisselend decor voor uw vakantie in de Harz!